Detta bidrar jag med

Detta gör jag – mitt bidrag:

Frågan som alltid drivit mig; vad är Bra bild, och hur åstadkommer man det, hur når budskap fram ?
Svaren kan vara både komplexa och enkla, men finns inom;  komposition,  uttryck – sammanhang, teknik. 
Så jag rör mig inom flera delområden och erbjuder tjänster: Analys – Skapande – Hantverk

 • Analys av bilder och sammanhang: Analysera och jämföra olika aktörers webbar, effekten av kommunikation, bildkommunikation och stödsystem som konfiguratorer. Jämförande analys, utvärdering och förslag.
  Utvärdering och skapa system i stora mängder bilder. Tex bryta ner tiotusentals produktbilder i grupper som återgivningsmässigt går i harmoni med varandra,  och strukturera upp bildproduktion.
  Som exempel; skrivit bok åt IKEA med instruktioner på hur olika produkttyper ska fotograferas för att få harmonisk visning i mängd och enskilt. Med specifikationer på ljussättning, perspektiv, uppställning av grupper, osv. Målet att skapa tilltalande, jämförbara och pålitliga produktbilder.
 • Initiera och samordna bildproduktion: Fotografi och 3d renderade bilder. Har som pionjär infört 3d produktion på IKEA.
  Introducerat kompakt arbetsmetod som ger korrekt resultat redan i studio och ger material som kan användas direkt utan slutjustering inför tryck.
 • Retusch, bildmanipulation: Jag har jobbat med digital retusch sedan -87, och vågar påstå att jag är expert som jobbar snabbt och åstadkommer perfekt resultat. Detta gäller allt från komplexa bildbyggen till snabb optimering av bilder; till bildbank, repro harmonisering och liknande. Detta är mitt centrala hantverk.
  Bilder är råmaterial som ofta mår bra av kärlek och omtanke. Bilder befinner sig oftast i sammanhang, och bildens uttryck behöver optimeras
 • Eye-tracking: Aktivt deltagit i utformning av forskning om hur vi tar till oss bild på olika media och med olika innehåll.  Utför själv eye-tracking studier på bilder för att bla se tendenser och effekter av komposition och aktivt bildtänkande. Jag är mest intresserad av hur folk som inte är direkt intresserade av bild reagerar, den kunskapen viktig och användningsbar.
 • Färghantering, colormanagment: Profilering av tryck och skärmar. Djup kunskap om profiler och färg-workflow i olika sammanhang; foto, bildproduktion, tryck, arkiv, video och rå-filshantering.
 • Kvalitetssäkring: Både tekniskt och utseendemässigt, bra färgåtergivning.
 • Föreläsning och föredrag: Inom teman som bildteknik; fotografi, färg, bilduppbyggnad, bildkomposition med illustrerande exempel.
 • Och mycket mer som jag plockat med mig under vägen …

Det skulle bli lite väl mycket text om jag satte igång och beskriva vad jag har gjort och kan göra – så det är bättre att vi ses och pratar öga mot öga …

Artikel om 3D arbete: 130614-3Dguide-BengtLarsson